30.

Malevich

"Portrait of a Female"

Zeldzame lithografie


Zeldzame lithografie naar het schilderij 'Portret van een Vrouw' van Kazimir Severínovich Malevich, 1928-1932.

Gedrukt door Atelier Mourlot, de beroemde Parijse drukkers die bekend staan om hun nauwe samenwerking met kunstenaars.In opdracht van Galerie Gerard Piltzer (Parijs) in 1992, met toestemming van het Russisch Staatsmuseum van Leningrad.

Gecertificeerd met de reliëfstempels van Mourlot Parijs, Galerie Gerard Piltzer en het Russisch Staatsmuseum.

Genummerd.


De litho's zijn afgedrukt vanaf de schilderijen, dus de reproductie is nauwkeurig ten opzichte van het origineel, en ze zijn gedrukt met de uitstekende kleur en detail waar Mourlot om bekend staat.

In goede originele staat, met lichte slijtage die consistent is met de leeftijd en het gebruik.

Kazimir Severinovich Malevich (1878-1935) was een Russische schilder en kunsttheoreticus. Hij was een pionier van geometrisch abstracte kunst en de oorspronkelijke bedenker van de avant-gardistische Suprematistische beweging.

Mourlot Studios was een commerciële drukkerij opgericht in 1852 door de familie Mourlot en gevestigd in Parijs, Frankrijk. Het stond ook bekend als Imprimerie Mourlot, Mourlot Freres en Atelier Mourlot. Opgericht door François Mourlot, begon het met de productie van behang. Later zou zijn zoon Jules Mourlot het bedrijf uitbreiden om de productie van chocoladelabels voor bedrijven zoals Chocolat Poulain te verwerken, evenals grootboeken, kaarten en briefpapier. Vanaf de jaren 1920 bouwde Jules' zoon, Fernand Mourlot, een van de locaties om tot een studio die zich toelegde op het drukken van lithografie voor beeldende kunst.

Origine: Maison Mourlot Paris - New York

28.

Pierre

Aleschinsky

"Pinceau Voyageur"

Aquatint

Pierre Alechinsky is geboren in 1927 in Brussel. Als schilder en graveur heeft Pierre Alechinsky zich aanvankelijk geschoold in typografie en illustratie aan de La Cambre-school in België, alvorens een van de oprichters te worden van COBRA, een kunstbeweging van Scandinavische oorsprong (acroniem voor Kopenhagen, Brussel, Amsterdam) die pleitte voor artistieke spontaniteit. Zijn kunst is gebaseerd op een voortdurende aandacht voor de poëtische en literaire tekst, en op een aan de kalligrafie ontleend ornamenteel vocabulaire, waarin het teken betekenis en vorm geeft. Het verloren schip op deze immense zee, met een brede streep in de lucht achterlatend vanuit de centrale scène van de Reizende Kwast (Pinceau voyageur), vormt een poëtische uitnodiging tot reizen en elders zijn. Het is ook een evocatie van de onvoltooide en altijd opnieuw begonnen reis van de kunstenaar, enkel voorzien van zijn verbeeldingskracht en zijn penselen, terwijl de scènes die in kaders aan de rand zijn geplaatst de verschillende stations zouden vertegenwoordigen die deze droomachtige reis accentueren.

Origine: Calcografie van Le Louvre Paris

35.

Karel Appel


"Sunshine face" #6

from Sunshine People, 1974


Kunstenaar: Karel Appel

Medium: Originele Lithografie, 1974

Afmetingen: 71 cm x 101 cm

Arches Papier - Uitstekende staat A+


Deze kleurrijke en heldere originele lithografie van Appel is een kunstenaarsproef en geannoteerd als “E.A.” (Epreuve d’Artiste) naast de reguliere editie van 110. Het werk is met potlood ondertekend door de kunstenaar in de rechter ondermarge. Gemaakt in de Mourlot-studio in 1974, is het een perfect voorbeeld van zijn streven naar verdere abstractie in de jaren 1970 en 1980.


Christiaan Karel Appel was een Nederlandse schilder, beeldhouwer en dichter. Hij begon te schilderen op veertienjarige leeftijd en studeerde in de jaren 1940 aan de Rijksakademie in Amsterdam. Hij was een van de oprichters van de avant-garde beweging CoBrA in 1948.Origine: Maison Mourlot Paris - New York

"Olympische Spelen Sarajevo 1984"

Cy Twombly (VS 1928 - 2011)

Originele lithografie + aquatint ets in kleur op Arches papier by Visconti Art Spectrum Vienna.


Het Joegoslavische Olympisch Comité van de Olympische Winterspelen Sarajevo 1984 wilde een sterk cultureel-artistiek accent toevoegen aan dit wereldfeest. 

Bewonderaars van het Olympische idee en de eraan gelinkte kunst werden verwend met creaties van wereldberoemde prominente kunstenaars met een portfolio, gerealiseerd in samenwerking met de gerenommeerde uitgever van kunstedities, Visconti Art Vienna. Een portfolio met zestien originele prints, handgesigneerd en genummerd door de kunstenaars, werd uitgegeven in een beperkte oplage van 150 originelen per kunstenaar. Namen als Piero Dorazio, Jean Michel Folon, Cy Twombly Andy Warhol, Emilio Greco, Gottfried Helnwein, David Hockney, Howard Hodgkin, Dževad Hozo, Kyu-Baik Hwang, Jiří Kolář, Henry Moore, Mimmo Paladino, Michelangelo Pistoletto, James Rosenquist, Giuseppe Santomaso en Gabrijel Stupica  staan garant voor de hoge kwaliteit van het artistieke idee en de realisatie ervan. De originele prints hebben een afmeting van 93 x 69 cm. 

Cy Twombly

Originele lithografie +

aquatint ets in kleur

36.

34.

Pablo Picasso

"La Colombe" (De Duif)


Congres National du Mouvement de la Paix - Issy-les-Moulineaux 

(after) Pablo Picasso, 1962


Kunstenaar: Pablo Picasso

Medium: Lithografische Poster, 1962

Afmetingen: 100,3 x 66 cm

Dun Poster Papier - Uitstekende staat A+


Deze zeldzame lithografische poster is doordrenkt van geschiedenis. In 1949 koos auteur Louis Aragon (1897-1982) Picasso’s lithografie “La Colombe” (De Duif) voor posters ter herdenking van de eerste vredesconferentie in Parijs. Een duif was passend, als een symbool van rust, en Picasso’s unieke interpretatie van de vogel werd met vreugde ontvangen. Picasso’s duif werd populair en in de jaren die volgden, stemde de kunstenaar ermee in om meer bij te dragen aan vredesconferenties in heel Europa, inclusief deze editie uit 1962.


Het beeld van de duif werd een fenomeen over de hele wereld. Tussen 1949 en de dood van de kunstenaar creëerde hij talloze werken, waaronder posters, prints en tekeningen, die de Duif van Vrede afbeeldden. 

Variaties van het beeld werden gebruikt voor Vredescongressen in Wroclaw, Stockholm, Sheffield, Wenen, Rome en Moskou. Afbeeldingen werden wereldwijd verspreid door de Vredesbeweging, waardoor er nieuwe dynamiek ontstond voor de reputatie van de kunstenaar. Dit is een prachtig voorbeeld van deze serie.


Voor Picasso was de duif zowel een belangrijk politiek symbool als een persoonlijk symbool. Zijn vader had hem zijn vroege vaardigheden als kunstenaar geleerd. Hij had duiven getekend in zijn ouderlijk huis in Málaga in de jaren 1880.


Ref. Czwiklitzer #207 Ed. 4.000 (de meeste werden aan de muren van steden gelijmd en zijn daardoor vernietigd).

Origine: Maison Mourlot Paris - New York

38.

Fernand Leger

"La Femme au Poudrier" (La Ville)


Kunstenaar: Fernand Léger

Medium: Lithografie, 1959

Afmetingen: 66 x 50,8 cm

Arches Papier - Goede staat A


Deze lithografie van Fernand Léger is afkomstig uit de portfolio getiteld ‘La Ville’ (De Stad), die bestaat uit 29 litho’s met scènes van mensen, het leven en emoties in Parijs. De kunstenaar begon het project in 1954, maar overleed helaas in de zomer van 1955. Zijn vrouw, samen met Fernand Mourlot en uitgever Teriade, verzamelde de overige studies en afgewerkte platen van Léger om het project te voltooien. Uiteindelijk werd het in 1959 gedrukt en uitgebracht, vier jaar na zijn dood.In de latere jaren van Léger waagde hij zich van de abstractie naar composities die scènes van het dagelijks leven uitbeeldden, met acrobaten (zoals te zien in de portfolio ‘Le Cirque’), bouwers, enzovoort, waarbij hij zich meer concentreerde op het gewone volk.


De editie bestond uit 180 genummerde werken en nog eens 20 H.C. (Hors Commerce) bewijzen genummerd in Romeinse cijfers. Er waren ook nog 4 drukkersproeven van elke afbeelding.


Ref. Saphire. p.238 (Fernand Léger - L’oeuvre Gravé)

Origine: Maison Mourlot Paris - New York

40.

Le Corbusier

"Modulor" (1956/62)


Kunstenaar: Le Corbusier

Medium: Originele Lithografie, 1956/62

Afmetingen: 73,7 x 54,6 cm

Arches Papier met Mourlot watermerk

Uitstekende staat A


“Le Corbusier’s relatie met Mourlot begon al in het midden van de jaren dertig. De kunstenaar was altijd geïnteresseerd in allerlei edities, of het nu meubels, tafelgerei of lithografie betrof. Dit alles hing samen met een nieuwe moderne levensstijl en was intrinsiek aan zijn architectuur. In feite is de beroemde Modulor het iconische beeld in het werk van Le Corbusier, omdat het de basis vormt voor zijn architectonische werk.


Zoals in veel andere gevallen was de filosofie van de meester zeer democratisch, en hij vond dat hoewel enkele proefdrukken moesten worden ondertekend, de anderen direct in de plaat moesten worden ondertekend zodat het voor zoveel mogelijk mensen betaalbaar kon zijn. Hij wilde niet alleen verzamelaars, maar ook gewone huiseigenaars toegang geven tot kunstwerken van hoge kwaliteit, maar redelijk geprijsd, net zoals hij wilde dat ze zich zijn meubelontwerpen konden veroorloven. Het draaide allemaal om moderniteit die een nieuwe wereld inluidde.Deze zeldzame lithografie van Le Corbusier toont de Modulor Man, een figuur met een belangrijke rol in het architecturale werk van de kunstenaar. In navolging van Pythagoras en Da Vinci bedacht hij de antropometrische schaal die we hier zien. Hij koos voor een mannelijke figuur, arm omhoog, als de standaard van meting - een representatie van ‘de gewone man’. Ondertekend in de steen met een intrigerende annotatie van de kunstenaar: ‘Vriend van Modulor, zoek zelf, bedenk, ontdek... Breng je uitvindingen, ze zullen nuttig zijn. Bedankt vriend, Le Corbusier.’

Origine: Maison Mourlot Paris - New York