37.

"L' Atelier de

Juan Gris"

Galerie Louise Leiris

Lithografische poster, 1957

(after) Juan Gris

Kunstenaar: Juan Gris

 Medium: Lithografische Poster, 1957

 Afmetingen: 25 x 18,5 inch, 64 x 47 cm

 Klassiek Poster Papier - Goede staat A

 

Deze lithografische kleurenposter werd gemaakt voor een tentoonstelling van schilderijen van Juan Gris in de Galerie Louise Leiris, Parijs, in 1957. Deze tentoonstelling volgde de laatste twee jaar van het werk van Gris voordat hij in 1927 in Frankrijk overleed aan nierfalen. Omdat de werken die in de show waren opgenomen waarschijnlijk in zijn studio werden gevonden, werd het “L’Atelier” genoemd, zoals gebruikelijk was voor tentoonstellingen van werken die aan het nalatenschap werden overgelaten na de dood van een kunstenaar.Juan Gris’ laatste grote tentoonstellingen vonden plaats in de Galerie Simon in Parijs en de Galerie Flechtheim in Berlijn en Düsseldorf van 1923 tot 1925. Tegen die tijd had hij het grootste deel van zijn esthetische theorieën gearticuleerd en een definitieve lezing gegeven aan La Sorbonne over dat onderwerp in 1924. Dit stilleven vertegenwoordigt echt Gris’ voortdurende vereenvoudiging van de kubistische stijl tot de essentie, zodat sommige elementen zoals de vruchten en de kan, geschilderd met totaal realisme, perfect herkenbaar zijn.


Deze poster werd gereproduceerd door de beroemde meesterdrukker Henri Deschamps van Mourlot Studio.

Oplage: 500 exemplaren.

Origine: Maison Mourlot Paris - New York

39.

"Le Divan Japonais"

(after) Henri de Toulouse-Lautrec

1966

Kunstenaar: Henri de Toulouse-Lautrec

Medium: Lithografische Poster, 1966

Afmetingen: 70 x 50 cm

 Zwaar Poster Papier - Perfecte staat A


Deze lithografische reproductie werd in 1966 gemaakt naar aanleiding van de lithografie ‘Le Divan Japonais’ uit 1892 van Toulouse Lautrec. De originele poster werd gebruikt om een café-concert in Parijs te adverteren, dat regelmatig werd bezocht door Lautrec. De poster toont een paar Parijse sterren, zangeres Yvette Gilbert en danseres Jane Avril, evenals de beroemde schrijver Édouard Dujardin.Nadat hij uit de hogere sociale kringen was verstoten vanwege zijn uiterlijk, ontwikkelde Toulouse-Lautrec een affiniteit voor drank en bordelen. Dit beïnvloedde later zijn kunst, aangezien veel van zijn onderwerpen lijken op prostituees. Hoewel zijn meest gebruikte medium verf op doek was, was hij geen vreemde voor lithografie. Hij creëerde 363 posters en prints in zijn carrière. Toulouse-Lautrec geniet de hoogste achting binnen de post-impressionistische beweging, samen met zijn tijdgenoten, Cézanne, Van Gogh en Gauguin.

Origine: Maison Mourlot Paris - New York

47

"Ja Adjudeu la

Cultura Catalana"

Juan MIRO

1975

Kunstenaar: Juan Miro

Medium: Lithografie, 1975

Afmetingen: 73 x 54 cm

Handgesigneerd rechtsonder en

genummerd linksonder 60/75


Historische beschrijving:


Deze prent “Ja ajudeu la cultura catalana” (Help Catalaanse cultuur) werd in 1975 gemaakt voor gebruik door Òmnium Cultural in het kader van de promotie van de Catalaanse cultuur in Barcelona.


Literatuur:

Deze afdruk is volledig gedocumenteerd en er wordt naar verwezen in de officiële Catalog Raisonnés (kopieën worden als toegevoegde documentatie bijgevoegd bij de factuur die het werk vergezelt).


Catalogus Raisonnés van litho’s

- Cramer - Mirò Lithografie Vol. V nummer 958